Ambachtsring 23S, 1969NH Heemskerk
06 - 405 11 55 8
info@bouw-online.nl

Wat is een back-up?

Het digitale hart voor uw organisatie

Wat is een back-up?

Wat is een back-up?

Wat is een back-up?

Een back-up of reservekopie is een kopie van gegevens. Meestal wordt de term back-up gebruikt voor gegevens op bijvoorbeeld de harde schijf van een computer. Ook van gegevens op andere dragers zoals een simkaart, binnen een applicatie zoals een databasemanagementsysteem kan een back-up gemaakt worden. Deze kopieën worden preventief gemaakt om belangrijke gegevens veilig te stellen voor het geval de gegevens op de originele drager verloren gaan of beschadigd raken.

Indien nodig kan een back-up weer op een vergelijkbare originele drager teruggezet worden.

Afhankelijk van het soort voorval waardoor de gegevens verloren gaan kunnen verschillende methoden gebruikt worden:

  • Het “per ongeluk” weggooien of beschadigen van een bestand door de gebruiker kan ondervangen worden door simpelweg een kopie van belangrijke bestanden te maken op dezelfde schijf.
  • Het kapotgaan van de harde schijf kan ondervangen worden door een reservekopie op een extra harde schijf te maken of door een RAID-configuratie te gebruiken.
  • Diefstal van een computer of gegevensdrager kan ondervangen worden door de reservekopie op een extern medium te maken.
  • Een grote brand, overstroming of andere calamiteit kan ondervangen worden door de reservekopie op een andere locatie te bewaren.

Bij het opzetten van een back-up strategie moeten bovenstaande overwegingen meegenomen worden. Daarnaast moet er ook aan gedacht worden dat beschadigingen in gegevens vaak niet meteen opgemerkt worden. Dat een recente back-up misschien al een kopie van de beschadigde gegevens bevat. Het is dus verstandig meerdere back-ups te bewaren over een langere periode.

Waarom het regelmatig maken van een reservekopie van jouw site belangrijk is

Je hoort het wel vaker. Regelmatig een back-up maken van jouw website is erg belangrijk. Maar waarom is het nu eigenlijk zo belangrijk? We leggen het je graag uit.

Jouw website bestaat uit twee onderdelen: de database en de bestanden. Wanneer we het over een reservekopie hebben, dan hebben we het over beide onderdelen.

Waarom is een back-up zo belangrijk

Je database bevat alle informatie die op je site staat. Dus de berichten, pagina’s en instellingen. Wanneer je database op de één of andere manier beschadigd raakt, gehackt of wordt gewist dan kan het gebeuren dat je alles wat je hebt geschreven kwijtraakt. Er zijn verschillende redenen waarom dit kan gebeuren.

Een hacker kan op je site inbreken en andere code toevoegen of wanneer je zelf een plug-in of thema aanpast kan het gebeuren dat je site niet goed meer functioneert of de domeinbeheerder heeft een probleem. Het kan van alles zijn.

Zo kunnen er bijvoorbeeld ook problemen zijn met de bestanden. Per ongeluk iets overschreven of verwijderd. Maar met een goede back-up van je database en bestanden kun je de boel echter snel herstellen.

Hoeveel back-ups moet ik bewaren?

Het algemene advies is om in ieder geval drie back-ups te houden en deze op twee verschillende plekken te bewaren, dus bijvoorbeeld op een externe harde schijf en een USB-stick. Hiermee voorkom je problemen in geval van een beschadiging van een enkele back-up op één locatie.

Zelf een back-up maken?

Om zelf een back-up te maken, heb je in ieder geval back-up software nodig en hardware om de gegevens op te bewaren. Voor de software hoef je niet meteen uw portemonnee te trekken, die is ook gratis verkrijgbaar. De nieuwste versies van Windows en Apple’s OS zijn standaard voorzien van back-up software. Het is goed om te weten dat er grofweg drie soorten reservekopie zijn:

  • Gedeeltelijke back-up
    Een aardige bijkomstigheid is dat het ook mogelijk is een gedeeltelijke reservekopie te maken, afhankelijk van uw voorkeur.
  • Incrementeel
    Er wordt eerst een volledige reservekopie gemaakt. Daarna wordt elke wijziging apart opgeslagen. Om de computer in oude staat terug te brengen is dus de volledige reservekopie nodig én alle bestanden met wijzigingen.
  • Differentieel
    Ook hierbij wordt eerst een volledige back-up gemaakt, maar nu worden alle wijzigingen die daarna plaatsvinden in één bestand opgeslagen. Om de computer te herstellen is de volledige back-up nodig en de laatst gemaakte gedeeltelijke reservekopie met alle wijzigingen.

Er zijn op het internet genoeg alternatieven voor de standaard back-up programma’s van Microsoft en Apple te vinden, sommige daarvan kan je zelfs gratis een aantal dagen uitproberen, vóórdat je gevraagd wordt om te betalen. Het merendeel van de aangeboden producten op internet kent echter geen (technische) ondersteuning.

Back-up bewaren

Waar wordt de back-up geplaatst? Voor de hardware heb je de keuze uit diverse mogelijkheden, afhankelijk van de grootte van de bestanden waar je een reservekopie van wilt maken. Gaat het in totaal om niet meer dan een paar GB.

Geef een reactie